L'acord firmat per USO i UGT fa que els treballadors deixen de generar cinc hores extraordinàries a la setmana ja que, a partir d'ara, només volen que compten a partir de les 40 i no de les 35 actuals (art. 31).

Això no és res comparat amb el que passarà a Nadal, San Josep, Fogueres, Magdalena, Setmana Santa, 9 d'Octubre i altres tres esdeveniments de lliure elecció de l'empresa. El motiu és que en eixes dates (art. 26), per calcular les hores extraordinàries es prendrà com a base l'anomenat còmput mensual. I és ahí on entren en acció les matemàtiques creatives. Anem a l'exemple: Supongam que en una de les festes o esdeveniments assenyalats un treballador fa 12 hores diàries durant els cinc dies d'una setmana. És a dir, que treballa 60 hores.

En estos moments, treballar 60 hores en una setmana significa generar 25 hores extraordinàries.

Amb l'acord d'USO i UGT les esmentades 25 hores extraordinàries es reduirien a 20.

Però què passaria si eixes 60 hores es realitzaren en un mes on hi ha alguna de les dades o esdeveniments extraordinaris esmentats?: Doncs que es posaria en marxa el sinistre “còmput mensual”

Amb aquest còmput, només es consideren hores extraordinàries aquelles que superen les 160 hores al mes que resulten de multiplicar 40 hores setmanals per 4 setmanes que té un mes.

Què significa això?: Que si el treballador fa una setmana de 60 hores i les altres tres en treballa 35 en sumaria 165 al mes i per tant generaria cinc hores extraordinàries. Però no necessàriament, ja que si l'empresa fa lliurar al treballador cinc hores en el mateix mes, aleshores no cobraria cap hora extraordinària en no superar les 160.

Resumint. En l'exemple que hem posat, amb l'actual conveni, el treballador cobra o lliura a raó de 1 hora i 45 minuts cadascuna de les 25 hores realitzades de més. Amb l'acord firmat per USO i UGT no generaria cap i les que lliurara serien a raó de d'una hora per cada hora extraordinària.

Hem parlat del que passa en determinades jornades extraordinàries, però què passa en la resta de l'any. Doncs que, segons l'article 53, l'empresa sempre es reserva el dret de compensar hora extraordinària per hora ordinària. És més: dos persones treballen juntes i una pot lliurar a raó d'una hora ordinària i l'altra a raó d'una hora i 45 minuts.

Cal recordar que a RTVV les hores extraordinàries són obligatòries si no hi ha voluntaris per a fer-les. Però qui pot presentar-se voluntari en les condicions esmentades?

EN TECNICOLOR I CINEMASCOPE


Nosaltres, a diferència d'altres, et posem les coses fàcils perquè compares l'actual conveni col.lectiu amb l'acord que ha signat la USO i la UGT. Hem posat junts els dos textos i els hem creuat en un únic document on podràs veure en groc allò que és nou, en verd el que ha sigut modificat i en roig el que ha desaparegut per haver-se eliminat o redactat d'una altra manera.
En el document, al qual pots accedir fent un clik, falta l'annex dels grups i categories professionals i l'annex que recull l'Estatut Professional de Redacció que es mantenen igual.