La Generalitat ha decidit no fer el contracte programa que havia anunciat el president Camps, però ha establert les bases per quedar-se amb el deute de RTVV, la qual cosa pot garantir la viabilitat econòmica de l'empresa. Eixa és la part positiva de l'esborrany dels Pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve. La part negativa és que hi ha una retallada de gastos que afecta directament els treballadors, molts dels quals poden anar-se'n al carrer.

Vol dir això que es produirà una retallada de plantilla?- No, els pressupostos de l'any que ve mantenen tots els llocs de personal fix de plantilla, però en esta situació només hi ha 727 treballadors en la televisió i 58 en la ràdio del total de 1.700 que treballen en la casa.

On estan els treballadors que no són fixos de plantilla?: Segons les dades oferides per l'empresa i que consten al darrer informe de l'auditoria Ernst&Young figuren com a “personal de producció de programes”. Aquest concepte, que no correspon a cap categoria laboral, inclou 561 treballadors de la televisió i 107 treballadors de la ràdio que són els temporals.

Els Pressupostos de la Generalitat inclouen les nòmines dels treballadors que no són fixes de plantilla com a gastos de personal?: Doncs, no. La partida de la qual els paguen la nòmina és diu “aprovisionaments”.

Que conceptes entren en “aprovisionaments”?: En el cas de la televisió inclou tots els conceptes necessaris per a la producció dels informatius i esports, la producció pròpia, les coproduccions, els drets d’antena i emissió, la producció aliena, la producció de continuitat i la de TVI. En el de la ràdio es limita als costos de producció de programes, infomatius i esports.

Quina retallada experimenta el capítol “aprovisionaments” en els Pressupostos de la Generalitat de l'any que ve?: En el cas de la televisió hi ha una retallada de 20 milions d'euros i en el de la ràdio d'un milió.

Implica això una retallada de personal?: Si

Quanta gent pot anar al carrer?: Depén de com es repartisquen les retallades entre els conceptes inclosos en el capítol “aprovisionaments”. En el cas extrem de que tota la retallada repercutira sobre els treballadors, podrien anar al carrer 500 treballador de la televisió i 22 de la ràdio.

Com s’obtenen les esmentades quantitats?: Dividint les retallades anunciades pel sou d’un treballador i incloent els gastos de Seguretat Social i altres càrregues. Per fer un càlcul conservador hem considerat com a salari mitjà els del grup VII quan hauria sigut més realista posar els del IX.

Per què estan tan descompensades les dades de la televisió respecte la ràdio?: El motiu és que el capítol “aprovisionament” de la televisíó inclou molts conceptes que poden amortiguar les repercusions de la retallada sobre l’ocupació. Això, no passa en la ràdio.

De què dependrà que aquestes previsions es confirmen?: En bona part, de les retallades a les productores “amigues”. El que no es lleve a les productores, es llevarà als treballadors temporals. La situació és especialment greu a la ràdio perquè alli quasi tot és producció pròpia i, per tant, el pes de la tisorada afectarà molt més directament les nòmines.

Què es pot fer?: Com hem dit , l'empresa, a l'hora de fer retallades, haurà de triar entre prescindir d'algunes productores “amigues” o dels treballadors. I com un buen amigo es un tesoro, caldrà convèncer a l'empresa de la prioritat de mantindre l'ocupació. Tampoc es pot oblidar que els Pressupostos encara no estan aprovats i, per tant, es pot incidir sobre ells.




Si vols més informació sobre l'avantprojecte de pressupostos de RTVV per a 2009, des d'ací pots descarregar-te l'informe que ha preparat la Intersindical.