S'anomena conveni extraestatutari a aquell que no té el suport de la majoria de la representació sindical. També es diu d'eficàcia limitada perquè només afecta aquelles persones que s'adherixen.

Una de les característiques de l'extraestatutari és que l'empresa no pot ser sancionada si no el compleix i que els treballadors no poden recórrer el seu incompliment davant la Inspecció de Treball. És a dir: si l'empresa vol, és paper mullat.

En un conveni normal, les anomenades modificacions substancials de les condicions de treball, com ara el règim de treball a torns o els sistemes de treball i rendiment, necessàriament han de ser aprovades per la majoria dels representants sindicals. En el cas d'un conveni extraestatutari l'empresa pot fer-ho de manera unilateral.

Els convenis extraestatutaris no tenen capacitat per a regular matèries com la classificació de personal en categories o grups professionals. Tampoc poden abordar qüestions com la promoció, els nivells retributius, el règim de torns, o el règim disciplinari. Cas que es firme un d'estos convenis a RTVV no dubtarem en denunciar-lo per tal que la seua normativa siga declarada nul.la.

També cal recordar que les adhesions dels treballadors a un conveni extraestatutari, per molt nombroses que siguen, mai no el converteixen en estatutari.

Conclusió: el conveni extraestatutari és un mal negoci.... per als treballadors.

Ahir, et vam presentar un resum del conveni col.lectiu que proposa l'empresa i destacavem els punts positius i negatius. Si t'has quedat en ganes de més, pots llegir-lo complet ací.